Eerste Volksopera in Heeze!

Op zondagmiddag 7 april om 16.00 uur werd in ’t Perron de eerste Heezer Volksopera “Moedertjelief” uitgevoerd. Ruim 50 enthousiaste toneel -en muziekliefhebbers hebben hun vrijwillige medewerking gegeven aan deze muzikale vertelling over de zoektocht van een kind naar haar moeder in 4 episodes uit haar leven.

 

Het idee van een Volksopera ontstond toen gezocht werd naar een aanvullend concept bij “Muziek in de Wijk”, een jaarlijks terugkerend evenement.  Een volksopera is een gezongen toneelvoorstelling begeleid door een live-orkest en dit werd op zondag 7 april uitgevoerd door allemaal enthousiaste amateurs uit Heeze ( voor 90%) en directe omgeving. 

 

De start bestond uit het bedenken van een verhaal en het rekruteren van deelnemers. Dit resulteerde in een kick-off afgelopen november met een kleine 50 amateurs die graag gezamenlijk hun schouders onder dit project wilden zetten. Van jong (jonge tieners) tot oud (70+), man en vrouw, muzikant, zanger, danser of toneelspeler, tekstschrijver en dirigent; allemaal bereid om hun talenten in te zetten om de volksopera tot een succes te maken.

En er kwam nog meer hulp: de muziek werd uitgezocht en omgezet naar de diverse instrumenten van het orkest, de bestaande liederen (zowel klassiek als volksmuziek) kregen aangepaste teksten, en er is een heuse regisseur die de volksopera tot een geheel smeedt. Kortom het werd steeds grootser. De ondersteuning vanuit de gemeente en van “Vrienden van de Bieb”,  de beschikbaar gestelde repetitieruimte door OBS de Trumakkers en de prettige medewerking van ’t Perron werd zeer op prijs gesteld.

En toen moest er geoefend worden. In kleine groepjes, in wisselende bezetting, en met zijn allen. Overdag, en ’s avonds, op zaterdag. Er was een tomeloze inzet en vooral veel plezier. 

 

De uitvoering op zondag 7 april was een groot succes, de grote zaal in 't Perron was te klein voor alle belangstellenden, waarvan een aantal de voorstelling staande hebben gevolgd. 

Na afloop van de uitvoering werd Karin van Tuel speciaal bedankt door wethouder Jan de Bruijn omdat zij de spil was in de organisatie van Muziek in de Wijk, en daarmee nu stopt.

 

Het team dat de eerste Volksopera tot stand bracht bestond uit:

Karin van Tuel en Ine Troelstra: muzikale leiding

Kirstine Sturkenboom: verhaal en draaiboek

Marjan Leupen: script en regie

Karin van Tuel en Kees Smedema: productie.

 

Hieronder staan een aantal prachtige, sfeervolle foto's gemaakt door Jan Verest.